Det finns massor av mag/core övningar, vilken  eller vilka övningar ska jag välja? För mig är bålstabiliteten grunden till allt jag gör oavsett om jag rider, tränar i gymmet eller jobbar. För att jag på bästa sätt ska kunna nyttja min bålstabilitet i allt jag gör så behöver övningarna jag väljer ha ett syfte. “Dead bug” är en övning som defineras som”funktionell” dvs flera muskler behöver samarbeta för att kunna utföra rörelsen på bästa sätt. Många mag/coreövningar går ut på att isolera muskler och  jobba så mycket som möjligt med raka eller sneda magmuskulaturen men i vilken idrott eller vardagssituation vill jag “bara” använda raka bukmusukeln?

Utförande:

  • Lägg dig ner på rygg med en neutral rygg (bröstbenet tittar ner mot bäckenet)
  • Stapla knäna ovanför höfterna, underbenen strax ovanför knäna, lätt utåtroterade höfter
  • Andas in i näsan och sakta fyll upp ballongen/airbag samtidigt som du sträcker diagonala arm och ben
  • Andas långsamt  ut och för arm och ben tillbaka
  • Upprepa andra sidan
  • Arbeta långsamt med kontroll
  • Jobba gärna 2- set med 4-8 repitioner

I